Malaysian Care for Adolescent Project

Hi There!

Mengenai MyCAP

Malaysian Care for Adolescent Project (MyCAP) merupakan satu program inisiatif Jabatan Perubatan Kemasyarakatan dan Pencegahan, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya yang menyediakan sumber untuk remaja, ibu bapa dan penyedia perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Sumber-sumber ini memberi pengetahuan, perspektif, nasihat, dan keselesaan kepada mereka. MyCAP berdedikasi untuk meningkatkan kesihatan dan semangat remaja di Malaysia.

Program ini meliputi 5 bidang utama yang sejajar dengan Pelan Tindakan Remaja Kebangsaan, 2006-2020 iaitu kesihatan seksual dan reproduktif, kesihatan mental, tingkah laku berisiko, kesihatan nutrisi dan kesihatan fizikal.

Lihat

hi

Untuk Anda

UNTUK REMAJA

Ketahui lebih lanjut mengenai perubahan badan dan fikiran anda, dan bagaimana untuk menjaganya dalam Hanya Untuk Remaja.

LIHAT
ADAKAH ANDA IBU-BAPA?

Amalan keibubapaan positif membantu remaja membuat pilihan yang sihat. Ketahui bagaimana menangani anak-anak dan remaja anda.

LIHAT
MYCCADH

Malaysian Clearinghouse Centre For Adolescent Health merupakan pusat sumber untuk mendapatkan maklumat mengenai kesihatan remaja.

LIHAT
MYCAP

Semua maklumat di Malaysian Care for Adolescent Project adalah bertujuan untuk pendidikan sahaja.Untuk nasihat khusus perubatan, diagnosis, dan rawatan, berjumpa dengan doktor.

Hello

 • Dr Rafzah

  Dr. Rafdzah Ahmad Zaki

  Kita semua pernah melakukan kesilapan dan adalah mustahil untuk hidup tanpa melalui kegagalan. Janganlah marah atau sedih sekiranya gagal, tetapi belajarlah dari kesilapan itu.

  Pensyarah Perubatan Universiti Malaya - Ahli Projek MyCAP
 • Dr Nik

  Dr. Nik Daliana Binti Nik Farid

  "You have to be strong and know that you can do anything you put your mind to. Believe in yourself and stay positive!"

  Pensyarah Perubatan Universiti Malaya - Ahli Projek MyCAP
 • Syikin

  Nur Asyikin Yakub

  "Menjadi remaja juga merupakan satu proses dalam kehidupan, belajarlah menjadi yang terbaik kerana pembelajaran berlaku sepanjang hayat".

  Sarjana Psikologi - Ahli Projek MyCAP
 • Asy Syauqie

  Asy Syauqie

  "Tidak ada yang lebih membahagiakan selain membayangkan masa remaja yang telah dilewati penuh dengan hal-hal yang positif"

  Ahli Projek MyCAP
 • Hayatun Shamila Muhamad Jamil

  Hayatun Shamila Muhamad Jamil

  "Berusahalah untuk menjadi insan yang paling bahagia di dunia yang sementara ini. Dan mereka yang bahagia itu adalah orang yang sentiasa memberi manfaat dan menyebarkan kebahagiaannya sendiri buat manusia-manusia di sekelilingnya walaupun hanya dengan sebuah senyuman."

  Pelajar Perubatan, Tahun 4, Universiti Malaya
 • Intan Shahirah Sharifudin

  Intan Shahirah Sharifudin

  "Setiap perkara yang hebat lahir dari minda yang positif"

  Pelajar Perubatan Tahun 4, Universiti Malaya
 • Mohd Faris B. Mohd Arshad

  Mohd Faris B. Mohd Arshad

  "Manfaatkan waktu remajamu sebelum tiba waktu tuamu. Bagaimana? Dengan ilmu."

  Pelajar Perubatan, Tahun 4. Universiti Malaya
 • Dailami Basri

  Dailami Basri

  Saya dapat menambahkan pengetahuan mengenai kesihatan seksual dan juga sistem reproduktif manusia melalui laman web MyCAP.

  Pelajar Tahun 6, Sekolah Kebangsaan Bangsar
 • Adam Azmi

  Adam Azmi

  MyCAP mampu membekalkan ilmu untuk remaja serta meluaskan pengetahuan kami tntang kehidupan di alam remaja kelak.

  Pelajar Tahun 6, Sekolah Kebangsaan Bangsar.
 • Mira Camelia

  Mira Camelia

  MyCAP merupakan program berasaskan internet, yang cukup menarik dan penuh dengan informasi, sesuai untuk semua golongan muda di luar sana.

  Pelajar Tahun 6, Sekolah Kebangsaan Bangsar.

Galeri

Terkini

 • 13 04-2019
  Lima Cara Untuk Remaja Mengawal Stres

  Stres adalah satu keadaan di mana seseorang menghadapi tekanan secara berterusan sehingga boleh menyebabkannya resah, cemas, tertekan, susah hati dan bimbang. Setiap individu termasuklah remaja tidak akan terlepas daripada mengalami stres. Gejala stres berlaku apabila ia tidak dapat ditangani...

  Read more...
 • 06 02-2019
  Anda Marah? Berhenti Sejenak dan Tenangkan Diri

  Marah adalah emosi yang normal bagi remaja dan ia bukanlah satu kesalahan. Tetapi, jika tidak dikawal, ia boleh menyebabkan gangguan emosi. Kegagalan mengawal kemarahan boleh mendorong remaja bertindak di luar kawalan sehingga mencederakan orang lain. Ada remaja yang sanggup...

  Read more...
 • 01 02-2019
  Belajar Berkata Tidak!

  Kes remaja hamil dan pembuangan bayi semakin berleluasa di negara kita. Pada tahun lepas seorang pelajar perempuan Tingkatan Empat ditahan polis kerana menyembunyikan kelahiran dan membuang mayat bayinya yang baru dilahirkan ke dalam semak. Seorang lagi remaja pula ditemui...

  Read more...

Hubungi Kami

Address : Jabatan Perubatan Kemasyarakatan dan Pencegahan,
Fakulti Perubatan, University Malaya, 50603 Kuala Lumpur, MALAYSIA.
Phone : +603-7967 7896 - Email : mycap@myadolescenthealth.org


Your message has been sent. Thank you!